Legmethodes

Altijd een passende oplossing

Bekijk  onze methodes

Zwevend geplaatst

Bij de meeste (oudere) huurwoningen en woningen met onderburen wordt er vaker gekozen voor een zwevende vloer. Hieronder kan een -10dB gecertificeerd ondervloer gelegd worden. Hiermee voorkomt u buren overlast.

Ook zijn er tussenvloeren geschikt voor vloerverwarming, zodat daarmee geen extra warmte verloren gaat of extra stookcapaciteit vereist is.

De vloer heeft bij plaatsing wel 10mm werkingsruimte nodig. Hierdoor moet er in de meeste gevallen ook ruimte rondom de deurkozijnen (indien van metaal) zijn. En komen er afdeklijsten rondom de kozijnen.

De legprijs voor zwevend plaatsen ligt ook lager dan vast verlijmd.


Meer informatie


Verlijmd

Bij vast verlijmde vloeren wordt de vloer een vast onderdeel van het huis. De vloer klinkt en voelt massief aan. De werking van het hout is minimaal en er is niet persé ruimte nodig rondom de kozijnen. Hierdoor kan de vloer veelal strak tegen de deurkozijnen geplaatst worden.

Vanwege de extra arbeids intensiteit en de duurdere lijm zijn de kosten voor deze methode hoger ten opzichte van zwevend plaatsen.

Meer informatie


Weet je niet welke legmethode  het beste bij jou past?

Zwevende vloeren

Laminaat vloeren

Deze vloeren worden altijd zwevend gelegd. Aangezien vast verlijmen duurder is (lijm en arbeidskosten) word een laminaat te kostbaar om vast te verlijmen. Op etagewoningen word een -10dB gedempte ondervloer met TÜV keurmerk geadviseerd

Click PVC vloeren

Deze vloeren dienen op een zeer vlakke onderlvoer te liggen, waarbij de ondervloer niet mag doorveren. Dus de ondervloer is geegalieseerd of heeft een vlakke ondervloer, zoals de jumpax ondervloer.

Lamelparket en multiplank

Kunnen zwevend gelegd worden. In bijvoorbeeld appartementen of huurwoningen. Let wel: ook bij deze vloeren dient u in etagewoningen rekening te houden met een   -10dB norm tegen geluidsoverlast.

Verlijmde vloeren

Dryback PVC

Losse stroken zonder click verbinding. Deze dienen eveneens op een Jumpax of een geëgaliseerde vloer vast verlijmd te worden met speciale PVC/LVT lijm en een speciale lijmkam.

Lamelparket en multiplank, ook visgraat en Hongaarse punt

Kunnen vast verlijmd worden om een massiever loopgeluid te krijgen of om het rendement van de vloerverwarming optimaal te houden. Daarnaast beperkt het de werking van het hout bij wisselend klimaat.

Massieve planken, planchettes, industrieel parket, kops hout

Deze vloeren moeten vast verlijmd worden, aangezien deze planken een sterkere werking (zwel en krimp) hebben. Door de vloer vast te verlijmen word dit effect meer in toom gehouden.

Traditionele tapis stroken, visgraat en Hongaarse punt, bourgogne vloeren en panelen

Dienen allen vast verlijmd te worden op de houten ondervloer. In de meeste gevallen moet er een houten ondervloer geplaatst worden. Dit kan zijn spaanplaat of eiken mozaiek als de vloer op vloerverwarming word geplaatst.
Speciaal ontwerp eiken met RVS versieringen

Panelen

De panelen zijn vaak van massief hout en dus gevoeliger voor werking. Ook voor het massieve gevoel en de hogere aanschafprijs verdient het de aanbeveling om de panelen vast te verlijmen aan de ondervloer.
Semi tapis visgraat of Hongaarse punt moet vast verlijmd worden aan de ondervloer

Semi tapis visgraat en Hongaarse punt

Technisch gezien kunnen deze vloeren uitsluitend vast verlijmd worden. Indien zwevend gelegd vervallen alle garanties.

Persoonlijk advies nodig?

Wij adviseren u graag verder als het gaat  om legmethodes, soorten ondervloer of lijmen. Vanwege de diversiteit in ondervloeren geniet een advies op maat in de woning of bedrijfsruimte de voorkeur. Ook bijvoorbeeld indien u vloerverwarming heeft.